Sayfalar

17 Haziran 2011 Cuma

Mesai ücretinin ödenmemesi haklı nedenle fesih nedenidir

Mesai ücretinin ödenmemesi haklı nedenle fesih nedenidir

Soru: İşyerimde her gün 7 saat fazla mesai yapıyorum. Ve maaşta hiçbir fark alamıyorum. Ne yapmalıyım?
Tolgahan KAHRAMAN

Cevap: Haftalık 45 saatten fazla olan çalışma süreleri “ fazla çalışma” sayılıyor. Ancak günde en fazla 11 saat çalışılabilir. 11 saati aşan çalışma yasaya aykırı. Ayrıca yılda 270 saatten fazla, fazla çalışma yaptırılamaz. Fazla çalışma için işçinin onayının da alınması gerekir. Diğer taraftan fazla çalışma ücreti, saatlik ücretin yüzde 50 fazlası olup, süresi içinde ücretle birlikte ödenmesi lazım. Sorunuza göre bu kuralların hiçbirine uyulmamış.

Fazla çalışma ücretinin ödenmemesi işçiye haklı nedenle iş akdini fesih hakkı verir. Haklı nedenle iş akdini fesih eden işçi kıdem tazminatını ücret ve fazla çalışma ücretlerini alarak işinden ayrılabilir. Şayet fazla çalışmanızı ve ücretinin ödenmediğini kanıtlayabiliyorsanız, iş akdinizi fesih edip, kıdem tazminatınızı ve ücret alacaklarını talep edebilir, ödenmemesi halinde, dava açarak, alacaklarınızı yargı yoluyla almaya çalışabilirsiniz. Ayrıca, şikâyet hakkınızı da kullanabilirseniz. Bölge çalışma müdürlüğüne şikâyette bulunmanız halinde iş müfettişleri, işyerinde hem kayıtlar üstünde inceleme yapar hem de çalışanlardan ifade alarak fazla çalışma olup olmadığını ücretinin ödenip ödenmediğini tespit ederek, fazla çalışma ücretlerinizin ödenmesi yönünde işlem tesis ederler.

İşverenden mesai ücretlerinizi talep edin. Ödemediklerinde, şikâyet hakkınızı kullanacağınızı ve dava açacağınızı belirttiğinizde, işveren fazla çalışma ücretinizi ödeyecektir

Ekrem SARISU - POSTA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder