Sayfalar

9 Haziran 2011 Perşembe

Malulen emeklilikte şartları

 

Malulen emeklilikte şartlar!

Sigortalıların rahatsızlıkları nedeniyle çalışmalarının ve iş bulmalarının zor olmasından dolayı, malulen emekli olabilmeleri sağlanmıştır.

Okurumuz Fatih Savaşçı “Resul abi sürekli yazılarınızı takip ediyorum. Teşekkür ederim bilgilendirmeleriniz için. Eşim konfeksiyonda çalıştı ve burada zatürre’ye yakalanıp hastanede tedavi gördü, artık çalışmıyor. Ayrıca gözünde görme sorunu var. Malullük aylığı bağlanır mı? Yoksa sürekli iş göremezlik gelirine mi başvurmalıyız?”

Sigortalıların rahatsızlıkları nedeniyle çalışmalarının ve iş bulmalarının zor olmasından dolayı, malulen emekli olabilmeleri sağlanmıştır.

Ancak sigortalının rahatsızlığı veya çalışma gücünü veya meslekte kazanma gücünü kaybetmiş olması malulen emeklilik için yeterli değildir. Bazı koşullar gerekir. Öncelikle maluliyet gerektiren rahatsızlığın sigortalı olduğu tarihten sonra ortaya çıkması gerekir. Örneğin, sigortalı olduğu tarihten önce iki gözü görmeyen veya ayaklarında yürürme problemi olan bir sigortalı malulen emekli olamayacaktır. Ancak sigortalı olduğu tarihten sonra görme kaybı yaşayan veya felç geçiren bir sigortalı, diğer koşulları da sağlaması halinde malulen emekli olabilecektir.

Bu durumda sigortalı olduğu tarihten sonra maluliyet gerektiren hastalığa yakalananların, en az 10 yıllık sigortalılık süresi, toplam 1800 gün prim ödemesi ve çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünü en az yüzde 60 oranında kaybettiği tespit edilen sigortalılar malulen emekli olabilmektedir. Sigortalı olduğu tarihte malulen emeklilik gerektiren rahatsızlığı olanlar malulen emekli olamazlar. Ancak bu şekilde sigortalı olduğu tarihten önce maluliyet gerektiren rahatsızlığı olan kişiler özürlülük nedeniyle sakatlık vergi indiriminden yararlanarak emekli olabilecektir.

 

Resul Kurt - 08.06.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder