Sayfalar

21 Eylül 2011 Çarşamba

Trafik Kazalarına İlişkin Haklarımızı Hatırlayalım

Maalesef ülkemiz için trafik kazaları önemli ve acı bir gerçek ve her uzun tatilde bu yüzünü gösteriyor. Son Ramazan Bayramı tatilinde de çok sayıda kaza meydana gelmiş ve Bayramın ilk sekiz günü itibariyle 139 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 644 vatandaşımız da bu kazalarda yaralanmış bulunuyor.

Hem bu acı gerçek hem de trafik kazalarında tedavi giderlerinin karşılanmasına ilişkin olarak 27.08.2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik 6111 sayılı Kanunla gelen önemli haklardan birini bir kez daha hatırlatmamızı gerektirdi.

Bilindiği gibi 25.02.2011'den önce uğradıkları trafik kazası sonucu Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelere başvuran kazazedelerin tedavileri sağlanıp, tedavi giderleri de döner sermaye işletmesi vasıtasıyla ilgili sigorta şirketlerinden veya güvence hesabından karşılanmaktayken ve kazazede yurttaşlardan herhangi bir istemde bulunulmazken, buna karşın üniversite hastaneleri ile özel hastanelerin tedavi giderlerini ilgili sigorta şirketlerinden veya güvence hesabından tahsil etmeleri aylarca sürebilmekte bu gerekçeyle de bu kurumlar kendilerine müracaat eden kazazedelerin tedavi giderlerini, kaza geçiren kişilerden tahsil etmeye çalışıyorlardı. Bu durum da kazazede yurttaşları zor durumlara düşürmekteydi.

6111 sayılı Yasa ile getirilen bir yenilik olarak daha önce sadece Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelere başvuran kazazedeleri için karşılanan trafik kazasına ilişkin tedavi giderlerinin ister üniversite hastanelerinde isterse SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde tedavi olsunlar bundan böyle artık SGK tarafından karşılanması hükmü getirilmiş bulunmaktaydı. Bu tedavilerde artık özel hastane ve üniversite hastanelerinde yapılan tedavilere ilişkin giderler de ödenebileceği gibi kazazedenin sosyal güvence kapsamında olması şartı da aranmıyor.

Meydana gelen trafik kazası hallerinde tedavi giderlerinin bu meyanda sorgusuz sualsiz SGK'ca karşılanması haline ilişkin bu düzenlemenin detaylarının ortaya konduğu Yönetmelikte söz konusu hakkın 6111 sayılı Yasanın yürürlüğe girdiği 25.02.2011 tarihinden önceki kazalardan tedavi giderleri 25.02.2011 tarihi itibariyle ödenmemiş olan kısmını da kapsadığı bir kez daha vurgulanmış bulunuyor.

Trafik kazası ister iş kazası niteliğinde olsun isterse iş dışında meydana gelmiş olsun kaza nedeniyle oluşacak istirahatlı süreler için geçici işgöremezlik ödeneği hakkının bulunduğunu da belirtmiş olalım. Şu farkla ki iş kazası sonucu uygulanan geçici işgöremezlik ödeneği ile bu kapsam dışında meydana gelen trafik kazası sonucu meydana gelen iş kazasında uygulanan geçici işgöremezlik ödeneği farklı olmaktadır. Nitekim hastalık veya iş kazası olmayan nitelikteki trafik kazalarında iş göremezliğe uğrayan sigortalıya ödenek geçici iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere verilirken, iş kazası sonucunda geçici iş göremezliğe duçar olan sigortalıya her gün için ödeme yapılması gerekmektedir. Yine hastalık veya iş kazası olmayan nitelikteki trafik kazalarında iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde sigortalı adına en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartı aranırken iş kazası sebebiyle yapılacak geçici iş göremezliği ödemelerinde prim ödeme koşulu aranmamaktadır.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder