Sayfalar

21 Eylül 2011 Çarşamba

15 YIL ve 3600 PRİM GÜNÜNÜ DOLDURAN SİGORTALILAR EMEKLİ OLMADAN KIDEM TAZMİNATINI ALARAK İŞTEN AYRILABİLİR Mİ?

 

 

15 Yıllık sigortalılık süresini ve 3600 prim ödeme gün sayısını doldurarak emeklilik için sadece yaşını bekleyen sigortalıların, emekli olmadan kıdem tazminatını alabilecekleri, bu konudaki uygulamanın ne şekilde yapılacağı ve dayanakları yazımızda açıklanmaya çalışılacaktır.

 

4857 sayılı İş Kanunu'nun 120 ve geçici 6.maddesi gereği “Kıdem tazminatı için bir kıdem tazminatı fonu kurulur. Kıdem tazminatı fonuna ilişkin Kanunun  yürürlüğe  gireceği  tarihe  kadar  işçilerin  kıdemleri için 1475 sayılı İş Kanunu’nun   14.maddesi hükümlerine göre kıdem tazminatı hakları saklıdır” hükmünü içeren yasal düzenlemede bir değişiklik olmamıştır. Buradan da anlaşılacağı gibi kıdem tazminatı uygulaması devam etmektedir.

  

İşçinin iş sözleşmesinin sona eriş biçimine bağlı olarak ve işçinin çalıştığı süre dikkate alınarak ücret tutarına göre ödenen kıdem tazminatı ödenir.

 

Kıdem Tazminatına Hak Kazanımı:

 

İşyerinde en az 1 yıl çalışmış olan işçilerin kıdem tazminatına hak kazanması için  iş sözleşmesinin aşağıdaki nedenlerle sona ermesi şarttır.

 

1- İşveren tarafından İş Kanunu’nun 25. maddesinin II numaralı bendinde gösterilen sebepler dışında işçinin işten çıkarılması.

 

2- İşçinin İş Kanunu’nun, 24. maddesi uyarınca işi bırakması.

 

3- Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla işçinin işten ayrılması.

 

4- Yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla işçinin işi bırakması.

 

5- Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile işten ayrılması.

 

6- İşçinin ölümü.

 

15 Yıl ve 3600 Prim Günü Dolduran İşçiler Emekli Olmadan Kıdem Tazminatını Alarak İşten Ayrılabilir mi?

 

1999 yılında yürürlüğe giren 4447 sayılı Kanunla getirilen düzenleme gereği emeklilik için gereken sigortalılık süresi ile prim gün sayısını doldurup, yaşın dolmasını bekleyen işçiler kıdem tazminatına hak kazanmaktadır.

 

Mülga 1475 sayılı İş Kanunu’nun, yürürlükte olan 14.maddesine göre kıdem tazminatına hak kazanma koşullarından biriside 4447 sayılı Kanun ile getirilen düzenlemedir. 08.09.1999 tarihinde yürürlüğe giren yasal düzenleme gereği “506 sayılı Kanunun 6.maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 8.maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle” yaşlılık aylığı bağlanması için yaş koşulu dışında sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı koşullarını yerine getirenler kendi istekleri ile işten ayrılmaları  halinde kıdem tazminatına hak kazanır.

 

4447 sayılı Kanunun 45.maddesi ile getirilen,08.09.1999 tarihinde yürürlüğe giren yasal düzenleme gereği en az 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısını doldurup, yaşı bekleyen işçilerinde ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğüne başvurarak İş Kanuna göre kıdem tazminatı alabilir yazısını almaları gerekir. Bu yazıyı işverenine ibraz eden işçi kıdem tazminatını talep ederek işten ayrılabilir.

  

Yaştan emeklilik için 3600 prim günü ve 15 yıllık sigortalılık süresini dolduran İş Kanuna tabi her işçi ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğüne/Merkezine başvurarak kıdem tazminatı alabilir yazısını almak ve işverene vermek şartıyla, kıdem tazminatı alarak işten ayrılma hakkına sahiptir.

 

Tekrar çalışıp çalışmaması ucu açıktır….. Bana göre 3600 gün prim ödedim yaşımı bekliyorum artık diyerek SGK dan yazı alıp işverene vererek ayrılması hakkı ise tekrar işe başlayıp bir daha aynı işlemi uygulayarak  yeni işe başladığı yerden kendi isteğiyle ayrılırsa KIDEM TAZMİNATI ALAMAZ….. 1 yılını doldurup işten haksız yere atılırsa elbette ki Kıdem tazminatını alır…………

 

Saygılarımla,

Mehmet YENER
Personel  Müdürü


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder