Sayfalar

18 Temmuz 2012 Çarşamba

Doğum borçlanması ile erken emekli olunur mu?

Okurumuz Selma ŞİMŞEK soruyor: “20.05.1960 doğumluyum. İlk olarak 01.09.1986 yılında SSK’lı oldum. 2001 yılında doğum yaptım ve sonrasında çalışmadım.2005-2008 yılı arasında isteğe bağlı SSK’lı olarak prim ödedim. Toplam 3746 gün sigortam var. Ne zaman emekli olurum? Doğum borçlanması yaparak daha erken emekli olur muyum?”

Sayın okurum,

İlk işe giriş tarihinize göre emekli olmak için 20 yıl sigortalılık, 43 yaş ve 5150 prim ödeme gün sayısını doldurmak zorundasınız. Şuan yaşınız 52 ve emeklilik için yıl ve yaş şartlarını yerine getirmiş bulunmaktasınız. Ancak prim ödeme gün sayısında yaklaşık 1400 gün bir eksiğiniz bulunuyor.

Doğumuzdan Sonra Geçen 24 Ayı Borçlanabilirsiniz

Eksik günlerinizi tamamlamak için 20.03.2001 tarihinde yaptığınız doğumu yirmi dört aya kadar borçlanabilirsiniz. 01.07.2012-31.12.2012 tarihleri arasında borçlanma tutarı aylık 300,96 TL’dir. İki yıl borçlanmanız halinde 7223,04 TL ödemeniz gerekmektedir.

Borçlanmayı şuan olduğu gibi emeklilik döneminde de yapabilirsiniz. Hangi tarihte borçlanma yapıyorsanız o tarihteki asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında sizin belirleyeceğini tutarın %32’si oranında prim ödeyeceksiniz. Asgari ücret üzerinden ödemenizi tavsiye ederim.

Doğum Borçlanması Sigorta Başlangıcını Geriye Çekmez

Burada belirtelim ki doğum borçlanması askerlik borçlanmasında olduğu gibi sigorta başlangıç süresini geriye götürmez. Askerlik borçlanması sigortalılık süresini borçlanılan gün kadar geriye götürürken doğum borçlanması yalnızca gün kazandırır.

Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4/1-(a) kapsamındaki sigortalı kadının, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreleri borçlanılabilir. Doğum borçlanmasında en fazla iki çocuk ile sınırlı olmak üzere yapılabilmektedir. Borçlanılacak dönemde çalışılmamış olması şarttır.

Öte yandan doğum borçlanması yapılabilmesi için ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlamış olmak şartı aranmaktadır. Dolayısıyla sigortalılık tarihi geriye gitmez.

Doğum Borçlanmasını SSK’lı İken Yapın

Doğum borçlanmanızın 4-1/a kapsamında sigortalılık (eski tabirle SSK) olarak sayılması için son olarak tabi olduğunuz statünün SSK olması yada halen hizmet akdine tabi olarak çalışıyor olmanız gereklidir. 4/1-b’ye tabi olacak şekilde çalışırken yada son hizmetiniz bu statüye tabi iken halinde vereceğiniz borçlanma dilekçesi 4/1-b’ye sayılacaktır.

Başka bir deyişle şuan isteğe bağlı yada 4/1-b’li olarak çalışmanız halinde borçlanma koşullarınız değişecektir. Size eksik günlerinizi bir yerde işe girerek çalışarak tamamlamanızı tavsiye ederim.

Son 3,5 Yıla Dikkat Edin

Geriye kalan günlerinizi de doldurmak üzere bir işyerinde işe girip çalışmaya başlar ve yaklaşık 23 ayı doldurursanız 01.06.2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Emekliliğinizin SSK statüsünden olması için son 7 yıl içerisindeki son 3,5 yılın SSK’lı olarak geçirilmesine dikkat edin. Son 3,5 yılı isteğe bağlı olmanız halinde isteğe bağlı sigortalılık yeni sistemde 4-b (Bağ-Kur) sayıldığından emeklilik koşullarınız zorlaşacaktır.

Yaştan Emeklilik İçin 56 Yaş Şartı Var

Eğer prim ödemek istemiyor, ev kadını olarak devam etmek istiyorum diyorsanız; bu takdirde yaştan emekliliği bekleyeceksiniz. 3600 günlük sigortalılık süreniz 30.11.2007 tarihinde dolmuş. Bu tarihe göre 56 yaşına geldiğinizde 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısı üzerinden yaştan emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz.

Başka bir deyişle şuanda itibaren hiç prim ödemeseniz dahi 20.05.2016 tarihinde emekli olabileceksiniz.

info@bunyaminesen.com

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder