Sayfalar

16 Haziran 2012 Cumartesi

Kıdem Tazminatı Fonu geçmiş hakları koruyacak mı?

Kıdem Tazminatı Fonu geçmiş hakları koruyacak mı?

Isıtılıp, ısıtılıp 3-5 ayda bir önümüze çıkarılan “Kıdem Tazminatı Fonu” haberleri yine manşetlerde, işçiye ve işverene faydası zararından az olacak bu dev fon, devletin bedava finans kaynağı olmaya adaydır…

Mevcut kıdem tazminatının kaldırılıp, “Kıdem Tazminatı Fonu” uygulamasına kesinlikle karşıyım, işçiler adına da işverenler adına da karşıyım, zira ne işçiye ne de işverene faydası olmayacak. Sadece devletin tepe tepe kullanılacağı dev bir fon oluşacak. Bu arada bütün tepkilere rağmen Fon yasalaşacaksa da bireysel bir fon şeklinde olmasını ve işçilerin internet üzerinden paraların durumunu her gün kontrol edecekleri bir halde olmasını da isterim.

***FON GELİRSE GEÇMİŞ HAKLAR NE OLACAK?

En çok sorulan soru işte bu. Cevabı da üç seçenekli olacak gibi duruyor.
1) Yeni sisteme hiç girmeyeceğiz: Çalışanlar işverenleri ile anlaşıp eski sistemde kalmayı tercih edebilir. Bu durumda siz ve işvereniniz yeni fon sistemine girmeyeceksiniz ve eski sistemde devam edeceksiniz. Sizin, hizmet sözleşmeniz kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona ererse, işvereniniz eski düzende olduğu gibi her yıla bir brüt maaşınız tutarında son brüt ücretinize göre hesaplama yapıp, kıdem tazminatı ödemesi yapılacak. Tabi, yeni fon sistemine girmediğiniz için işvereniniz de bundan sonra fona kıdem tazminatı fon primi de ödemeyecektir. İşinizi kıdem tazminatı alamayacak şekilde kaybederseniz de tek kuruş alamayacaksınız.

2) Eski haklar pazarlıkla fona devredilsin: Yine çalışan ile işveren aralarında anlaşarak eski dönemden kalan kıdem tazminatı rakamını fona aktarmayı seçebilirler. Ancak, burada aktarılacak tutar gerçek alacağınız olmayacaktır. Mesela, 10 yıldan beridir işverenin yanında çalışıyor ve aylık brütünüzde 2000 lira ise normal alacağınız 20 bin lira olduğu halde fona aktarılacak paranın kaç para olacağına işveren ile siz oturup karar veriyorsunuz. Bu da her zaman için 20 bin liradan az olacaktır. Bu tercih edildiğinde, işveren o tarihe kadar işçi lehine işlemiş (anlaştıkları) kıdem tazminatı rakamını, çalışan adına fondaki hesabına aktarılıyor ve fona aktarılacak prim ödemeleri o tarihten sonra başlıyor.

3) Eski eskidir yeni de yeni: Bu seçenek tercih edilirse, işveren geçmiş haklarınızı fona aktarmıyor ama yeni dönem için fona sizin adınıza belirlenecek oranda kıdem tazminatı primi ödemeye başlıyor. Bunun seçimi de sizin ve işvereninizin anlaşma yapmasına bağlıdır. İlerde işinizi kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde kaybederseniz geçmiş dönem için alacaklarınızı eski sistem üzerinden işverenden alacaksınız, yeni fon döneminin parasını ise şartları oluştuğunda fondan çekeceksiniz. Mesela, bugün için 10 yıllık kıdem tazminatı alacağınız varsa ve 5 yıl sonra işten kıdeminizi alacak şekilde ayrılırsanız, 10 yıllık dönemin kıdem tazminatını işverenden tahsil edeceksiniz, 5 yıllık fon döneminin parasını ise fonun şartları oluştuğundan daha sonra alacaksınız. (Mesela, emekli olunca siz veya vefat edince yakınlarınız)

***“KIDEM TAZMİNATI” KİTABI ÇIKTI

Konumuz olan “Kıdem Tazminatı Fonu”nu 2011 yılında Denizli Pamukkale Üniversite’sinde Doç. Dr. Oğuz Karadeniz’in öncülüğünde çok taraflı olarak oturup, konuşmuştuk işTe tarafların görüşlerini Üniversitenin güzel ve çalışkan Yrd. Doç. Dr.’lar Handan Kumaş ile Kamil Orhan güzel bir eser haline getirmişler ve kitap olarak yayınlamışlar. Kıdem Tazminatı Fonu konusuna ilgi duyan herkesin okumasını, özellikle de benim konuşma bölümünü dikkat etmelerini tavsiye ederim. (Kıdem Tazminatı-Uygulamada Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri)

İzmir, Muğla Müdürü Naci Şahin’i unutmadı

08/04/2011 günü makamında uğradığı menfur silahlı saldırı sonucu ebediyete intikalinin birinci yılında Naci Şahin üstadı rahmetle anıyoruz. SGK Başkanlığının Naci Bey adını yaşatacak en azından bir SGK Müdürlüğü’ne adını vermelerini umarım günün birinde akıl ederler diye düşünmüştüm ki, İzmir SGK İl Müdürlüğü ve müdür Mustafa KESKİN eski yardımcısını unutmamış.

Bornova’da açılan SGM’nin adını, Naci Şahin Bornova Sosyal Güvenlik Merkezi olarak geçen hafta açmış. Zira, Naci Bey Kurumda ilki başarmıştı. Bir gün de değil, bir hayali gerçeğe dönüştürmüştü. Bir saat içinde tahsis başvurusunda bulunan vatandaşa 1 saatte emekli aylığı tahsisini gerçekleştirmişti.

İlk defa Muğla SGK internet sitesini kurarak vatandaşlara VİP odaklı hizmet vermeye başlamıştı. Yolsuzluklarını üzerine giderek bir çok kişinin işini bozmuştu. SGK en zor günlerinde İşverenlere yönelik güzel bir kitaba imza atmıştı. Birçok Hakemli dergilerde yazıları ile kısa zamanda bir çok meslek mensubuna rehber olmuştur. Umarım böyle çalışkan bir il müdürünün ismi ebediyete kadar yaşaması adına kurumda verilir. Tekrardan onu unutmamak adına saygı ve rahmetle anıyoruz.

http://www.alitezel.com/tezel/index.php?sid=yazarlar

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder