Sayfalar

12 Mayıs 2015 Salı

İş yerinde dedikodu tazminatsız işten atılma nedeni

İş yerinde dedikodu tazminatsız işten atılma nedeni

İş yerinde yapılan bir dedikodunun tazminatsız işten çıkarılma nedeni olduğuna yönelik Yargıtay 7. Hukuk Dairesi emsal bir karar vermiştir.

2 Kadına yönelik mesnetsiz iddialar ve dedikodu

İddialara göre Adana’da bir mağazada görevli erkek personel  2bayan  iş arkadaşına yönelik dedikodu yapmaya başlayınca ve bu dedikoduların yayılması üzerine 2 bayan arkadaşın şirket patronuna şikayeti üzerine dedikodu yapan kişi işten çıkarılmıştır. Tazminat talebiyle iş verene dava açan işçiye ilk yanıt Adana 1. İş Mahkemesinden gelmiş ve dedikodu yapan erkek personel  haklı bulunarak bunun bir ŞAKA olduğu belirtilmiştir.

İş Mahkemesinden yargıtay’a uzanan süreç

İş veren avukatı tarafından söz konusu karar Temyiz’e götürülmüş ve Yargıtay 7. Hukuk Dairesi emsal bir karara imza atmıştır. Buna göre;

4857 sayılı İş Kanunu 25/II-d maddesine göre; ‘işçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, iş yerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması haklı fesih sebebidir. İşçiler arasında basit bir şakalaşmanın ötesine geçen, iki bayan personelin kişilik haklarını zedeleyecek söz ve davranışların ‘şakalaşma’ şeklinde nitelendirilerek kıdem ve ihbar tazminatı talebinin kabulüne karar verilmesi hatalıdır.”

Böylece iş yerinde dedikodu veya asılsız suçlama yapan kişinin tazminatsız bir şekilde işten çıkarılabileceğine yönelik yasal bir zemin de oluşmuş oldu.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder