Sayfalar

8 Mart 2014 Cumartesi

Ücretsiz izin hakkında merak edilenler

Ülkemizde çalışanların ve işverenlerin kanunlardan doğan hakları vardır. Tabi bu hakları kullanmak için öncelikle bu hakları bilmek gerekir. Çalışanlar sıkça ücretsiz izne çıkartılırlar yada çalışanlar ücretsiz izne çıkmak isterler peki bu durumda neler yapmaları gerekir. Kanunları bilmeden yapılan küçük hatalar daha sonra tazminat hakkının da ortadan kalkmasına neden olabilir. Yargıtay kararlarında işçinin ücretsiz izinli olduğu dönemlerde başka işyerinde çalışması işveren tarafından fesih nedeni sayılmıştır. İşçilerin bu hususu da göz önünde bulundurması gerekmektedir. Ücretsiz izin konusunda bir zorlama yapılamaz.

Karşılıklı anlaşma olmadan ücretsiz izin olmaz. İşçi veya işveren tarafından gelen talebin karşı tarafça kabul edilmesi gerekmektedir. İşverenin işçiyi ücretsiz izne ayırmak istemesi durumunda bunu yazılı olarak işçiye bildirmeli işçide 6 gün içinde cevap vermeli İşçi ücretsiz izne ayrılmak istemesi durumunda işverene yazılı olarak başvurması ve işverenin onaylaması gerekmektedir. İşveren işçinin onayını almadan işçiyi ücretsiz izne ayıramaz. Eğer bu şekilde ücretsiz izne ayırırsa diğer şartları taşıması halinde işçinin ihbar ve kıdem tazminatı alma hakkı doğar. Hatta işe iade davası açabilir. Ayrıca işçiyi ücretsiz izne ayırmak için işçinin belirli bir süre çalışma şartı yoktur. Ücretsiz izinde bulunma süresi sınırı yok karşılıklı anlaşmaya bağlı işçi ücretsiz izinli olduğu sürede ücret alamaz. İşsizlik ödeneğinden yararlanamaz, kendisi için sigorta primi ödenmez. Ücretsiz izinli dönemde iş sözleşmesi askıda sayılır.

Yargıtay kararlarında işçinin ücretsiz izinli olduğu dönemlerde başka işyerinde çalışması işveren tarafından fesih nedeni sayılmıştır. İşçilerin bu hususu da göz önünde bulundurması gerekmektedir. Ücretsiz izin formu dilekçesi belgesi ve ücretsiz izin istek formu şekle bağlı değildir. Adı, soyadı, sigorta sicil numarası , ücretsiz izne ayrılma gerekçesi ve ücretsiz izne ayrılmak istenilen süreyi yazmak yeterlidir. Ücretsiz izne ayrılmak için imza atmak gerekmektedir. Adres, telefon numarası da yazılabilir. Ücretsiz izin dilekçesini İşverene hitaben yazmak gerekmektedir.

Özgür Erdursun
Sosyal Güvenlik Uzmanı
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder