Sayfalar

16 Şubat 2017 Perşembe

Stajyer çalıştıran işverene devlet katkısı nasıl ödenecek

Stajyer çalıştıran işverene devlet katkısı nasıl ödenecek

09.12.2016 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 55 inci maddesi ile 3308 sayılı Kanuna eklenen 12 nci madde eklenmişti. Bu madde ile Stajyer Çalıştıran İşverene Devlet Katkısı gündeme geldi.

Bu madde gereği 05.06.1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun 18 inci maddesi hükümleri uyarınca

·         Çıraklık eğitimine devam eden,

·         İşletmelerde mesleki eğitim gören,

·         Staj ve tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere,

aynı kanunun 25 inci maddesi gereği yapılacak ödemelerin bir kısmının 25.08.1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında işsizlik sigortası fonundan karşılanmasına ilişkin onaylanmış ve detaylar açıklanmıştır.

Fondan Öğrencilere Ödenecek Ücretlere İlişkin Uygulama Nasıl Olacak?

3308 sayılı Kanunun Geçici 12 inci maddesi gereğince, öğrencilere, aynı Kanunun 25 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında yapılacak ödemeler asgari ücretin net tutarının yüzde otuzundan az olamaz.

Mesleki eğitim görülen işletmede; yirmiden az personel çalışıyor ise ödenebilecek en az ücretin üçte ikisi, yirmi ve üzerinde personel çalışıyor ise, ödenebilecek ücretin en az üçte biri 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu 53 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendinin (h) alt bendi için ayrılan tutardan Devlet katkısı olarak ödenir.

Öğrencilere sözleşme gereği ödenecek ücretin, Devlet katkısına ilişkin kısmı İŞKUR tarafından fon kaynaklarından, kalan tutar ise işletmelerce karşılanacak.

İşletmeler, öğrenci ile yapılan sözleşmede belirlenen öğrenci adına gönderilecek Devlet katkısı tutarını ve işletme payına düşen tutarı, her ayın onuncu gününe kadar, öğrencinin banka hesabına öder. İşletmelerce ödenen Devlet katkısı tutarları aynı ayın en geç yirmi beşinci gününe kadar işletmelere ödenir.

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü her okul, ilçe il ile ülke genelinde öğrencilere ödeyeceği toplam ücret tutarlarını tespit ederek ihtiyaç duyulan Devlet katkısı tutarlarını belirler. Yükseköğretim kurumları tarafından tespit edilen tutarlar YÖK’e bildirilir. YÖK tarafından da her ay ilgili yükseköğretim kurumlarına aktarılacak toplam Devlet katkısı tutarı belirlenir.

Devamsızlığı olan, hastalık izninde (raporlu) olan öğrencilerin bu günlere karşılık gelen ücretleri ödenmez. Dolayısı ile işveren bu günlerin ücretlerine tekabül eden ücret desteğinden faydalanamaz. Anılan ücretler her türlü vergiden müstesnadır.

İşletmeler, öğrenci ile yapılan sözleşmeden belirlenen öğrenci adına gönderilecek Devlet katkısı tutarı ve işletme payına düşen tutar, her ayın onuncu gününe kadar öğrencinin banka hesabına ödemekle sorumludur.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder