Sayfalar

6 Şubat 2017 Pazartesi

Değeri hak etmek

Değeri hak etmek

Değer verilmek, önemsenmek, dinlenmek, tercih edilmek, ön planda olmak, en önde olmak, saygı duyulmak ...

Kısacası "Kendini değerli hissetme duygusu."

Herkes için farklı anlamlar ifade eder. Bu duygulara sahip olmak isteyen insanların arzusu "toplumda benimsenmek, saygı görmek, değer verilmektir. Böyle düşünmekten daha doğal ne olabilir ki? Hatta insan için gereksinim olan bu duyguları ABD'li psikolog Abraham Maslow tarafından Maslow'un ihtiyaçlar teorisinde de yer almıştır.

Peki bu duygular nasıl sağlanır? Kolay mıdır? Zor mu dur?

Bence kolay değildir ve fedakarlık gerektirir.

Mesela dinlenmek; sözlerinizin karşıdaki insan için anlam taşıması, düşündürtmesi, dikkate alınması ve değer görmesi için birtakım koşullar gerekir. Bir konu hakkında karşımızdakini dinlerken işin ehli olması bizler için önem taşır, İşin ehli olmasının yanı sıra konuştuklarının bir kaynağa dayanması, somut verilere dayanması, bilimsel bir çalışma olması, kısacası bilgiye dayalı olması önem taşır. Bazı insanlar bilgi sunmasa da öyle güzel anlatırlar ki, ağzı açık dinleriz. Dinlediğimiz husus da " tecrübedir". Büyüklerimiz yaşadıklarını öyle güzel anlatır ki, onların tecrübelerinden yararlanmak ve " ders" çıkarmak çok keyif verir.

Ön Planda olmak için " farkının olması gerekir." Mesleğin ve görevin ne olursa olsun yaptığın işi iyi yapmak, özerk olmak, herkeste olup da sende olmayan bir yönünün olması gerekir. Bunun içinde bulunduğun ortamda, bulunduğun alanda iyi olman gerekir. Bazen bazı zamanlarda sen değil bir başkası tercih edilebilir, olsun bu durumdan da öğreneceğin çok şey veya o konuda kısmetin yok diye düşünebilirsin. Ne yaşarsan yaşa hiçbir zaman isyan etme. Yaradan her şeyi görür, şer yaşadığın bir olay sana hayır olarak da karşına çıkabilir. Bunun tasarrufu Allaha aittir.

Saygı duyulmak, önemsenmek, için de emek çaba ve zaman gerekir. Ancak en önemli unsur "kişiliktir." Dürüst olmak, saygı duymak, yardımsever olmak, çalışkan olmak, hakkı görmek, geldiğin yeri yükseldiğin omuzları unutmamak, ahlaki değerlere önem vermek, büyüğü küçüğü, hiyerarşiyi bilmek gerekir.

Bir projede, işte, eğitimde kısacası konusu ne olursa olsun bir hedefi başarmada en önemli unsur kendine güven duygusudur. Yapılan işte kendine güven kazanmanın en iyi yolu, başarısızlığa imkan vermeyecek kadar iyi hazırlanmaktır. (Lockwood Thorpe)

Bir insan eğer gerçekten bir şeyi yapabileceğine inanırsa ve gerçekten inanırsa, zihnin yapabilmesi için yollar keşfeder. (David Schawartz

Başarmak istediğin hususlar için hedef koymak, çok çalışmak gerekir. Alnından ter akmadan, uykusuz kalmadan, stres olmadan, sırtların kopmadan, sayfalarca araştırma yapmadan parmaklarında kazımadan başarı elde edilemez. Ben kendi hayatımda böyle gördüm. Çok mücadele ettim. Çok yoruldum.

Peki kolay yoldan başarı elde eden var mıdır? Elbette... Kendini önemli ve değerli göstermek için her türlü kötü yolu deneyen kötü niyetli insanlar vardır.

Ancak onlar balon gibidir. Havası geçince ve zamanı gelince sönerler.

Başkalarının emeklerini çalan yani hırsızlık yapan, bir duruşu olmadan günü kurtarmak için rüzgar gibi her yere savrulan, kopya çeken, yalan söyleyen, taklit yapan insanlar çok var etrafımızda. Bu insanlar kolaya kaçarak önce emek hırsızlığı yaparlar, hatta kazandıklarını düşünürler. Stratejik yalanlarıyla etrafındakileri ve bağlantı kurduğu kişileri kendi yanlarına çekerler hatta bir bakarsın herkes onun tarafında olmuş birde sana cephe almıştır. Bu insanlar kendilerine güvenmezler, eşle dostla iş yapmaya çalışır,çabalamaz , senden daha iyi olmak için emeği ile çabası ile senden bir adım öne geçmeye çalışmaz emek hırsızlığı ve yalanlarıyla birde sana laf söyler.

Bence bu insanlar "zavallıdır" O yüzden zavallı gözükmemek ve zavallı olmamak için değerini hak etmen gereklidir.

Bu durumlarla karşı karşıya kalmış bir çok masum insan olduğuna eminim. Hatta bir çoğunuzun "beni anlatıyorsunuz" dediğini duyar gibiyim.

Siz üzülmeyin gerçek ve hak er ya da geç gerçek ortaya çıkar, çünkü "ilahi adalet denen bir gerçek vardır. (İlahi adalet: insan eliyle adaletin yerini bulmadığı durumlarda Cenab-ı Allah'ın kulunu sevindirmek adına gösterdiği lütfudur.) Yüce Allah her şeyi görür ve günü gelince ortaya çıkar. Bu süre içinde sana işkence gelir. Ama sakın pes etme. İyi niyet ve doğruluktan sakın şaşma.

Kısacası hayatta kazanılması en zor olan "değer görmek, saygı duyulmak" istiyorsanız önce "iyi insan olmayı, etik değerleri bilmeyi, yaptığın işe ve konuya gerçekten emek vermeyi, kendine ve Allaha inanmayı bilmeyi, doğru yolda yürümeyi bilmek gerekir. Ama şunu da sakın unutmayın, karşımızdaki kişiye veya duruma anlam veren biziz. Bu nedenle İlahi adalete inanıp canınızı üzmeyin.

Eden kendisine eder. Yɑpɑn bulur ve çeker. Unutmɑ! Kɑzɑnmɑk kocɑ bir ömür ister! Kɑybetmeye ise ɑnlık gɑflet yeter. Hz Mevlânâ

Kaynak: Gonca Elibol

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder