Sayfalar

24 Kasım 2015 Salı

İstemeden şirket sahibi olabilirsiniz

 

‘‘istemeden şirket sahibi olabilirsiniz’’

Nüfus cüzdanlarını kaybedenlerin dolandırıcıların uyguladığı yöntemlerle uğradığı mağduriyeti değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi ve Kaza Mağdurları Sosyal Güvenlik ve Tüketici Hakları Derneği (KazaMağdurDer) Genel Başkanı Ali Körükçü; “bu kişilerin mutlaka en yakın vergi dairesine başvurmaları gerekmektedir, aksi takdirde istemeden şirket sahibi olabilirsiniz dedi. 

Kayıp veya çalıntı kimliklerinin tespiti ve yenilenmesi için başvuru yapması gereken vatandaşlarımızın karşısına birtakım zaruri işlemler çıkıyor. Bu kişilerin öncelikle mutlaka bulundukları çevredeki emniyet birimine bizzat giderek ‘kayıp/çalıntı tutanağı’ tutturmaları gerekiyor. Daha sonra yapacakları ise bu tutanak ve muhtarlıktan doldurup alacakları ‘nüfus cüzdanı talep belgesi’ ile Nüfus Müdürlüklerine müracaatları ve yeni nüfus belgelerini çıkarmalarıdır.

Peki vatandaşlarımızın bu işlemleri yaptıkları halde sorumlulukları ve problemleri bitmiş oluyor mu?

Maalesef HAYIR!!

Nüfus cüzdanını kaybeden veya çaldıran kişilerin emniyetten aldıkları kayıp/çalıntı tutanağı ve yeni kimlik belgeleri ile birlikte MUTLAKA EN YAKIN VERGİ DAİRESİNE BAŞVURU YAPMALARI en önemli yapılması gereken işlemdir.

Bu kişilerin bir dilekçe ile vergi dairesine başvurması durumunda kayıp olan nüfusunun bilgisi sicil kayıtlarına alınıyor. Ve nüfusu eline geçiren bir diğer kişi herhangi bir vergi dairesine gidip şirket açılışı yapmak istese sistem uyarı veriyor.

İnsanların pek bilmediği bu konunun ayrıntılarını gelir idaresi başkanlığı resmi sitesinde iç genelgeler seri no: 2007/ 1 bölümünde detaylı şekilde açıklanmaktadır.

Böyle bir hadiseyle karşılaşmaları durumunda vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamaları için yukarıdaki uyarıları dikkate almalarını gerekmektedir. Aksi takdire hiç istemeden şirketiniz olabilir.

Ali KÖRÜKÇÜ, Genel Başkan , 0 505 860 79 23

 

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder