Sayfalar

17 Şubat 2015 Salı

Süt izinlerini toplu kullanırsam ne olur?

Süt izinlerini toplu kullanırsam ne olur?

 

Soru: Süt iznimi günlük 1.5 saatleri birleştirerek toplu kullanmak istiyorum, işveren günlük kullanmam gerektiğini söylüyor. Kıdem tazminatımı alıp işten ayrılabilir miyim?
Cevap: Süt izni hakkı bir yaşından küçük çocukları emzirme için günde bir buçuk saattir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır” şeklinde tanımlanıyor.
Kadın işçilerin 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günlük bir buçuk saat olarak verilen süt izni hakkı pek çok işveren tarafından özellikle büyük şehirlerde birleştirilerek haftanın bir günü işe gelinmemesi şeklinde uygulanıyor. Süt izni hakkının bu şekilde uygulanması aslında kanuna aykırı. Kanun açıkça süt izninin günde bir buçuk saat olarak kullanılmasını ve bu sürenin de günlük çalışma süresinden sayılması gerektiğini ifade ediyor.
Özellikle büyükşehirlerde kadın işçilerin gün içerisinde evine gidip çocuğu emzirmesi ve yeniden işine dönmesi mümkün değil. İşe geç gelinmesi veya erken çıkılmasında ise işyerlerine gidiş gelişte servisler kullanıldığı için işten erken çıkan annenin evine ulaşması için kendi cebinden ulaşım masraflarını karşılaması sorunu ortaya çıkıyor. Kanundaki ifade açık olduğu için kadın işçilerin süt iznini günlük bir buçuk saat olarak kullanması gerekiyor. İşvereniniz eğer bu şekilde kullanmanızı isterse buna uymak durumundasınız. Bu nedenle işinizden ayrılmanız ve kıdem tazminatına hak kazanmanız mümkün değil.
Diğer yandan günlük bir buçuk saat olarak kullanılacak süt izninin günün hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağı kadın işçi tarafından belirlenmektedir. Yani işe geç mi gelineceği, yoksa erken mi çıkılacağına kadın işçi kendisi karar verebilir.

Çalışma Yaşamı  |  Cem Kılıç

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder