Sayfalar

2 Aralık 2013 Pazartesi

Doğum yapan kadınlara

Doğum yapan kadınlara ‘raporda’ kolaylık geldi

SORU: Eşim yakında doğum yapacak, doğum iznindeyken işveren mi ücretini ödeyecek yoksa devletten mi alacağız? Ahmet Can

CEVAP: Kadın sigortalılara doğumdan önce 8 hafta (çoğul gebelikte 10 hafta), doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta (çoğul gebelikte 18 hafta) izin veriliyor. Sigortalı kadının doktor raporu alınması kaydıyla doğuma üç hafta kalana kadar çalışması da mümkün. Bu durumda, doğum öncesinde kullanılmayan 5 haftalık izin daha sonraya yani doğum sonrasına eklenir. Böylece doğum sonrası 8 hafta olan izin 13 hafta olur.
Geçici ödenek var...
Sigortalı kadın, doğum izni süresince SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği almaya hak kazanır. Ancak bu ödeneği alabilmek için doğum tarihinden önceki bir yıl içinde en az 90 gün prim ödemiş olmak, yani sigortalı çalışma koşulu var.
Bu noktada hemen belirtelim, önümüzdeki aylarda Meclis’e sevk edilecek yasa tasarısıyla doğum izni 16 haftadan 18 haftaya çıkıyor.
Bir günlük geçici iş göremezlik ödeneği; doğum tarihinden önceki 12 ayın, son üç ay içindeki prime esas kazanç toplamının bu kazanca esas prim sayısına bölünmesi suretiyle bulunuyor. Sigortalılara yatarak tedavilerde ücretin yarısı, ayakta ise ücretin üçte ikisi geçici iş göremezlik parası ödeniyor.
Önemli sorunlardan birisi, doğum yapılan hastanenin SGK ile anlaşması olmaması durumunda yaşanıyordu. Bu sigortalılar geçici iş göremezlik ödeneği alabilmek için doğum yaptıkları özel hastaneden aldıkları bu raporu SGK’nın belirlediği hastanelerde onaylatmak zorunda kalıyorlardı. Yani sigortalı kadın için ek bir külfet ortaya çıkıyordu. SGK, şimdi bu yanlıştan döndü ve ilgili yönetmelikte “analık sigortasından düzenlenen istirahat raporları için SGK tarafından uygun görülen hastanelere onay şartı aranmayacağı” yönünde değişiklik yapıldı. Bundan böyle SGK ile sözleşmesi olmayan hastanelerden alınacak doğum raporları da geçerli olacak, ayrıca onay şartı aranmayacak.

Cem Kılıç - 28.11.2013

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder