Sayfalar

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Ayın personelini nasıl seçerim

Ayın personelini nasıl seçerim?

Özel bir hastanede personel müdürü olarak çalışıyorum.Farklı bölümlerde olmak üzere ayın personeli seçmek istiyorum.Kriterler ile ilgili bilgiye ihtiyacım var bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. .

 

Bu sistemi kullanmayı düşünenler için geçmiş deneyimlerimi, özellikle de sistemin sakıncalarını ve çözüm önerilerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Ayın personelini seçme güzel bir motivasyon aracıdır ama aynı zamanda bıçak sırtı bir dengedir.

 

Eğer değerlendirme prosedürünü ve kriterlerini doğru koyamazsanız, bunları doğru belirlemiş olsanız bile doğru ve objektif bir biçimde işletemezseniz, sistem ters teper... Bir kaç motive olmuş çalışanın yanında bir çok "kırgın" personel yaratabilirsiniz. (Bu söylediklerim performans değerlendirmesi için de geçerli...)

 

Ayın personelini seçerken iki aşama var, bunlardan biri "bölüm adaylarının seçilmesi" ikincisi ise bunların arasından "ayın personeli" nin seçilmesi... İlkinde en büyük sorun kim(ler) in aday gösterileceği ile ilgili... Bunu genellikle bölüm yöneticileri yapıyor... Kriterler önceden belirlenmiş olsa bile bazen yöneticiler objektif seçim yapamayabiliyorlar. Seçim objektif olsa bile bölüm çalışanlarının bu seçime katkısı olmadığı için bu şekilde düşünebiliyorlar.

 

İkincisinde ise iki sorun var: Öncelikle bölüm çalışanlarının sayısı çok farklı olabiliyor. 3 kişilik bir bölümden ve 30 kişilik diğer bir bölümden birer aday gösterilmesi pek adil görünmüyor. Diğer sorun ise, ayın personelini seçim için oluşturulan kurul, genellikle tepe yönetiminin başkanlığında bölüm yöneticilerinden oluşuyor, bu kurulda her bölüm yöneticisi, ayın personelini kendi bölümünden seçilmesini istiyor. (Bir anlamda kendi başarısını da bunda görüyor.) Ve genellikle de firma içinde en etkin olan bölüm yöneticisinin adayı seçiliyor... Tabii bu gizli bölüm savaşlarının başlamasına yol açıyor. Bundan kaçınmak isteyen tepe yönetimi de bu işi sıraya bindiriyor ve sistem özünden uzaklaşıyor.

 

Aslında bu konu üzerinde daha söylenecek çok sey var ama somut önerilerime geçmek istiyorum :

 

• Öncelikle bölüm adayı olabilmek için kriterler çok açık bir şekilde belirlenmeli ve bir aday formu oluşturulmalı...

 

• Bu formda, o ay içinde gösterilen üstün performans veya yeni bir uygulama ile firmaya sağlanan fayda , standart performans ile karşılaştırmalı olarak, yaratılan katma değer vb. tarzında mümkünse sayısal olarak gerekçelendirilmeli.

 

• Personel kendisini aday olarak gösterebilmeli...

 

• Tüm bölüm adayları, aday olmayan bölüm çalışanları tarafından gizli oyla seçilmeli... Eğer bölüm yöneticisinin tereddüdü varsa, en yüksek oy alan iki adayı yeniden oylatabilmeli...

 

• Personeli az olan bölümler, biri birleri ile ilintili diğer bölümlerle birleştirilerek tek aday çıkarabilmeli, sayıları çok fazla olan bölümler de birden fazla aday önerebilmeli... (bölümler arası sayı dengesizliğini gidermek için)

 

• Personel sayısı çok fazla olan firmalarda, firma bazında ayın personeli yanında, bölüm bazında ayın personeli de seçilmeli ve sembolik de olsa ödüllendirilmeli (ki bunlar aynı zamanda ayın personeline aday olacaklar...)

• Ayin personelini seçecek kurul, yöneticiler ve adaylar dışındaki bölüm çalışanlarından eşit sayıda (sözgelimi üçer) temsilciden oluşmalı, adayları formlar üzerinde değerlendirdikten sonra gizli oyla seçmeli...

• Son olarak tüm süreç açık bir şekilde prosedürleştirilmeli ve tüm personelin bilgisine sunulmalıdır.

 

(NOT: Prosedürü oluştururken de çalışanların katılımını sağlarsanız, objektif uygulama başarınız artar)

 

Cemil ÖZDEN - Yenibiris.com

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder