Sayfalar

9 Nisan 2013 Salı

İşçi Eğitimi Durdu, Cezası Sürüyor

TUZLA tersanelerindeki ölümler sonrasında İş Kanunu’nda değişiklik yapılarak ‘işçilere mesleki eğitim’ zorunluluğu getirilmişti.

Kazaları önlemek için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen eğitimler 13 Şubat’ta yayınlanan genelgeyle tamamen durduruldu. Ancak eğitim vermeyen işverene ceza  sürüyor!

İŞ kazalarının en yoğun yaşandığı 2008-2009 yıllarında, Tuzla tersanelerindeki ölüm olaylarının da etkisiyle, İş Kanunu’nda bazı değişiklikler yapıldı. Ağır ve tehlikeli işlerde çalışacak işçilerin, mesleki eğitimleri olmadan çalıştırılması yasaklandı. Hemen ardından “Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalıştırılacak İşçilerin Mesleki Eğitimlerine Dair Tebliğ’de” değişiklik yapıldı (9 Mart 2010 tarih ve 27516 sayılı R.Gazete). Eğitim olayı ciddiye alındı ve mesleki eğitimleri olmayan işçileri çalıştıran işverenlere yüklü para cezaları kesildi. Kesilmeye de devam ediyor. Buraya kadar tamam ama bundan sonrası ilginç; Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 13 Şubat 2013 tarih ve 107009 sayılı genelgesi ile bütün eğitimler durduruldu.

81 İL VALİLİĞİNE DUYURU

Bakan adına, Yaşam Boyu Öğrenme Genel Müdürü imzası ile “gereği için” 81 il valiliğine, bilgi için de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gönderilen yukarıdaki genelge ile yapılan açıklamada;
“..ağır ve tehlikeli işler konusundaki 32-40 saatlik eğitimin, Genel Müdürlüğümüzce yapılmasına ilişkin yönetmelik, 8 Şubat 2013 tarihli ve 28553 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan bir başka yönetmelikle yürürlükten kaldırılmıştır.
Bu nedenle, 8 Şubat 2013 tarihine kadar, ‘ağır ve tehlikeli işler’ için açılmış kurslar tamamlanacak. Bu tarihten sonra açılması planlanan kurslar ise açılmayacağından, müracaatların kabul edilmemesi gerekmektedir.”
Evet. o gün bu gün tehlikeli ve çok tehlikeli işlerle ilgili açılan kurs veya eğitim yok!

EĞİTİM YOK AMA CEZA VAR

Şu anda, yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yürürlükte. İşverenler eğitim verilmediği için ceza ödüyorlar. Ancak, 12 milyon sigortalının yaklaşık 5.5 milyonu oluşturan “tehlikeli ve çok tehlikeli” işlerde çalışan işçilere, mesleki eğitim verecek “muhatap kurum” yok!..
Peki.. şimdi ne olacak?
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre, işverenlerin işçilere mesleki eğitim vermesi gerekiyor. Dönüp bakıyoruz; Milli Eğitim Bakanlığı eğitimi durdurmuş!
İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası ile işyerleri için getirilen yükümlülüklerden biri de işçi çalıştıran işverenler (çırak ve apartman kapıcısı çalıştıranlar dahil), “işyeri hekimi” istihdam etmek
veya bunları bünyesinde bulunduran kurumlarla, anlaşma yapmak zorundalar.
Kademeli olarak başlayan bu uygulama, 30 Haziran 2014’e kadar (apartmanlar dahil) işçi çalıştıran tüm işyerlerini kapsayacak. Aksi halde (apartmanlar dahil), her ay için 5.390 lira ceza ödenecek.
Buraya kadar tamam ama son 10 yılda hekim sayısı 5 bin artmış. 15 ayda 100 bin hekim daha nereden bulunacak?

CİDDİ SORUN VAR

Hem de çok ciddi..
Görünen o ki Milli Eğitim Bakanlığı 15 milyon civarında öğrencinin eğitimi ile uğraşırken,5.5 milyon civarındaki işçinin mesleki eğitimini, geri plana atmış.
Sağlık Bakanlığı, kendi hekim ihtiyacını karşılayamazken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi çalıştıran tüm işyerlerine “işyeri hekimi” zorunluluğu getirmiş.
İşverenlere gelince.. onlar açısından “ceza taksimetresi” çalışmaya devam ediyor. Şu aşamada yapılacak en anlamlı uygulama, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun, uygulama şansı olmayan bazı düzenlemeleri ertelemek olmalı...

Kaynak: Hürriyet Gazetesi - Şükrü Kızılot - 09.04.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder