Sayfalar

10 Aralık 2012 Pazartesi

Doğum iznine hak kazanmak için çalışma süresi koşulu var mıdır

Doğum iznine hak kazanmak için çalışma süresi koşulu var mıdır?

Soru:

"Merhabalar,

Şu an çalışmakta olduğum işyerinde 3 aydır çalışmaktayım. Doğum iznine ayrılacağım dönemde ise çalışma sürem 1 yılı geçmiş olmuyor.

Doğum iznine ayrılabilmem için herhangi bir çalışma süresi şartı var mı?

Teşekkür ederim."

Cevap:

Yasal düzenlemeler gereği; doğum iznine hak kazanabilmek için o işyerinde belli bir süre çalışma koşulu aranmamaktadır.

Kadın işçiler doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılamazlar ancak sağlık durumu elverdiği sürece, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir.

Çalışılarak geçirilen süreler doğum sonrası sürelere eklenir. Kadın sigortalının "16" haftalık doğum izninde çalışamaması nedeni ile, bu süre için SGK tarafından yasa ile belirlenen esaslar çerçevesinde geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir. Bu süreye ait geçici iş göremezlik ödeneği istirahatın tamamlanmasından sonra SGK 'dan alınmaktadır. Bu ödeneğin verilebilmesi için doğumdan önceki bir yılda en az "90" gün kısa vadeli sigorta kolları primi ödenmiş olması gerekmektedir.

Çalışan anne adayları doğum izni alabilmek için önce hekimden hamile olduklarına dair bir rapor alıp, o raporu ibraz etmeliler. Kadın, hamile olduğuna dair belgeyi aldıktan sonra bunu iş yerinin insan kaynakları veya muhasebe bölümüne verir. Hamileler, hamile olduğuna dair belgeyi devlet hastanelerinin kadın doğum servisinden alabilir. Belgeyi bağlı olduğu sigorta kurumuna ulaştırması ve kendi bulunduğu iş yerine de bilgi vermesi gerekir. Bağlı olduğu sigorta kurumuna hamile olduğunu bildirmesi, hem izninin başlaması hem de diğer işlemlerin yapılabilmesi, hamilelikle ilgili haklarının işleme konulabilmesi için önemlidir.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder