Sayfalar

15 Kasım 2012 Perşembe

İşveren işçinin istifasını kabul etmek zorunda mı?

İşyerinden 1 Eylül 2012 tarihinde istifa ettim. Başka yerden transfer teklifi aldım.
İstifa mektubumu insan kaynakları bölümüne tek kopya olarak elden verdim. Şirketin bu istifayı kabul etmeme gibi bir lüksü var mı?


İş Kanunu'na göre, işçi ve işverenlerin iş sözleşmesini fesh ederken karşı tarafa önceden bildirimde bulunma yükümlüğü vardır. İşyerindeki kıdemi 6 aya kadar olanlar 2 hafta, 6 ayla 1.5 yıl arasında olanlar 4 hafta, 1.5 yıl ile 3 yıl arasında olanlar 6 hafta, 3 yıldan fazla olanlar 8 hafta önceden yazılı olarak sözleşmeyi sona erdireceğini karşı tarafa bildirmekle yükümlüdür.
Eğer bu sürelere uyulmadan taraflardan biri iş sözleşmesini sona erdirirse, bu süreler kadarki ücretleri karşı taraftan talep edebilirler. Bu nedenle işvereninizin de sizden ihbar tazminatı talep etme hakkı vardır.
Ayrıca, işe başlarken yapmış olduğunuz sözleşmeye işi haklı bir neden olmaksızın bırakmanız halinde herhangi bir cezai şart konulmuş ise, örneğin sizi eğitime göndermiş ve bunun masrafını işveren karşılamışsa, bu yapmış olduğu masrafları aradan makul bir süre geçmeden işten ayrılmış iseniz sizden yasal olarak talep edebilir. 

Ali Şerbetçi- 13.11.2012

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder